KRÓLIK FASZEROWANY POLSKI - CUDOWNY!
Składniki:
Wykonanie:
Gotujemy kaszę, nastepnie odstawiamy ją, aby dojrzała. Kaszę przyprawiamy solą i do gorącej wsypujemy żurawinę.
Grzyby sparzamy gorącą wodą (pamiętaj!), a następnie wrzucamy je na klarowane masło. Jednocześnie na patelnię dorzucamy szatkowaną cebulę. Potrawkę grzybową cały czas mieszamy przez ok. 30 min. i nie dopuszczamy do spalenia się cebuli.
Na 7 minut przed odstawieniem, dodajemy siekaną króliczą wątróbkę. Całośc odstawiamy. Odrębnie gotujemy mak, ok. 40 minut, po czym odcedzamy. Mak łączymy z potrawką i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy orzechy, siemię lniane, wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Zmielony farsz łączymy z kaszą i bardzo dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem według uznania (zawsze kosztuj, aby nie przesadzić).
Mieszamy oliwę z oliwek z wodą, w której rozpuszczamy kurkumę, sól, pieprz, goździki oraz 2 lampki białego wina. Całośc wlewamy do brytfanny.
Tuszkę króliczą nacieramy oliwą i solą. Mięso gęsto skrapiamy również octem winnym i odstawiamy na godzinę. Po wyciągnięciu, wypełniamy wnętrze królika wspaniałym farszem. Pełnego królika obwiązujemy nicią tak, aby farsz nie wypadł do wcześniej przygotowanej zaprawy.
Płyn w brytfannie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego wkładamy faszerowanego królika. Całośc wstawiamy do piekarnika na 45 minut.
Wyciagamy brytfannę. Zgrabnie wyciągamy mięso, a pozostały płyn doprawiamy 2 łyżkami brzozowego cukru. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż do momentu uzyskania bardziej gęstej konsystencji.
Nastepnie podlewamy królika płynem i na 7 minut znów umieszczamy go w piekarniku. Po wyciągnięciu podlewamy go pozostałym sosem.
Królika można podawać z zapiekanymi ziemniakami (nie za dużo) dodać liście zielonej sałaty, skropione lekko śmietaną lub jogurtem naturalnym. Naturalna śmietana w niedużych ilościach nie jest żadną trucizną.
Pamiętaj! Królik to jedno z najzdrowszych mięs. To zwierzę bardzo delikatne, żywiące się wyłącznie treścią zieloną. Polski królik hodowany w naturalnych lub zbliżonych do nich warunkach to prawdziwe arcydzieło. Ozdobą był kuchni szlacheckiej i magnackiej.
Farsz z tego przepisu to pomieszanie smaków: słonego, słodkiego i kwaśnego, bardzo charakterystycznych dla bogatej polskiej kuchni w XVI i XVII wieku. Orzechy, mak, siemię i żurawina wzbogacają go o witaminy i mikroelementy. Grzyby nadają potrawie wyjątkowego smaku. Jedz królika po polsku, rozkoszuj się smakiem, bądź zdrowy i zadowolony.