znany lekarz
Owoce

BRZOSKWINIA

BRZOSKWINIA BRZOSKWINIA fot. Fot Ondřej Geršl - sxchu

BRZOSKIWNIA - należy do rodziny różowate, pochodzi ze Środkowej i Wschodniej Azji, znana w uprawie od 2200 p.n.e. W Polsce uprawiana jest głównie brzoskwinia zwyczajna. Lubi klimat ciepły, łagodny, miejsca osłonięte od wiatru, gleby żyzne. Owoc jest pestkowcem, jego miąższ jest soczysty, aromatyczny i słodki. Ze względu na wygląd istnieje podział brzoskwiń na: nektaryny o gładkie skórce i zwyczajne o skórce omszonej. Jeżeli chodzi o porę dojrzewania, brzoskiwnie dzielimy na: wczesne, średnio wczesne i późne. Najzasobniejsze w witaminy i składniki mineralne są odmiany średnio wczesne, które dojrzewają w pełni lata (w sierpniu). Brzoskwinie przeznaczone są zarówno do konsumpcji bezpośredniej jak i do przetwórstwa (kompoty, mrożonki, susz);

Składniki odżywcze: witamina C, witamina PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, beat-karoten, kwas foliowy, węglowodany (głównie sacharoza, również fruktoza i glukoza), olejki eteryczne, glukozydy;

Właściwości lecznicze: podnosi odporność, oczyszcza krew, nerki i pęcherz,działa moczopędnie, jest lekkostrawna;

Ilość kalorii: w  100 g -  59 kcal.