WAPŃ – podstawowy minerał w organizmie, potrzebny do budowy komórek, jako budulec kości i zębów, przewodzi impulsy nerwowe, wspomaga układ nerwowy i odpornościowy pomaga wchłaniać żelazo i witaminę B12 , tłuszcze powodują lepsze przyswajanie wapnia, uszczelnia naczynia krwionośne, wzmacnia krzepliwość krwi, chroni kości przed osteoporozą, stawy przed zwyrodnieniami, mięśnie przed kurczliwością i drgawkami, pomaga leczyć wysokie ciśnienie krwi, obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia pracę serca, zmniejsza zachorowalność na raka jelita grubego. W 99% związany jest z fosforem, a 1% znajduje się w płynach organicznych. Najbardziej aktywny jest w obecności witamin: A, C i D oraz żelaza, magnezu i fosforu.
Źródła naturalne: sery, mleko, jajka, soja, orzechy, słonecznik, kapusta, fasola, brokuły, sardynki, drożdże.