MAGNEZ – jest składnikiem kości, zębów i mięśni, bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych w organiźmie, w syntezie aminokwasów, białek, niezbędny do prawidłowego metabolizmu wapnia, witaminy C, fosforu, sodu, potasu oraz węglowodanów. Wpływa na układ nerwowy oraz mięśnie. Spala tłuszcze i wyzwala energię, wspomaga układ naczyniowo-sercowy, chroni przed zawałami i udarami. Pomaga w leczeniu depresji, bezsenności, nerwowości, osteoporozy, cukrzycy, zespół napięcia przedmiesiączkowego. Uczestniczy w wydalaniu toksyn z organizmu, chroni przed odkładaniem złogów wapnia w nerkach. Alkohol i środki moczopędne mają negatywny wpływ na magnezmagnez.
Występowanie: produkty pełnoziarnisteprodukty pełnoziarniste, otrębyotręby, gorzka czekoladagorzka czekolada, figifigi, orzechyorzechy, migdałymigdały, warzywa strączkowewarzywa strączkowe.