Magnez to jeden z najistotniejszych pierwiastków w organizmie człowieka. Uczestniczy w niemal wszystkich ważnych procesach życiowych. Wystarczy prześledzić funkcje, jakie pełni magnezmagnez, aby uświadomić sobie jak ważna jest jego obecność w organizmie. Magnez bierze udział w rozwoju i regeneracji organizmu, wytwarzaniu energii, budowie kości i zębów, kurczeniu i odprężaniu mięśni, przekazywaniu impulsów nerwowych, zachowaniu równowagi hormonalnej, przemianach metabolicznych, syntezie aminokwasów i białek. Ponadto równoważy i kontroluje poziom potasu, wapnia i sodu, chroni przed chorobami serca, obniża ciśnienie krwi, reguluje uderzenia serca, przeciwdziała powstawaniu skrzeplin we krwi, chroni przed powikłaniami w przypadkach cukrzycy, astmy (rozszerza drogi oddechowe), łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz przewlekłego zmęczenia. Magnez powoduje również rozluźnienie napięcia mięśni, jest pomocny w leczeniu fibromialgii, ułatwia leczenie kontuzji i chroni przed osteoporozą. Zalecana dawka dzienna magnezu dla mężczyzn wynosi 300 mg, dla kobiet 270 mg. Należy pamiętać, że nawet niewielki niedobór magnezu daje przykre objawy: osłabienie, bezsenność, utratę apetytu, pogorszenie pamięci, skurcze mięśni , arytmię serca, problemy z ciśnieniem krwi i krążeniem, rozdrażnienie, nerwowość, niepokój. Witamina B6 pomaga transportować magnez przez błonę komórkową. Osoby pijące alkohol, i duże ilości kawy oraz herbaty, uprawiające aktywnie sport szczególnie narażone są na utratę magnezu z organizmu. Biegunka, tabletki antykoncepcyjne, zespół jelita drażliwego, środki przeczyszczające mogą się przyczynić do spadku magnezu w organizmie. Niedobory należy uzupełniać, korzystając z pokarmów bogatych w magnez. A są to: produkty pełnoziarniste, orzechy, warzywa strączkowe, ciemnozielone warzywa liściaste, skorupiaki, brązowy ryż niełuskany, gorzka czekolada, otręby.