Soki wyciskane ze świeżych owoców powinny stać się jednym z podstawowych elementów zdrowej diety. Są bogactwem cennych witamin, soli mineralnych i enzymów, odżywiają, wspomagają oczyszczanie organizmu, dodają energii, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Świeżo wyciśnięty sok pijemy od razu, ponieważ szybko traci swoje cenne właściwości. Należy pamiętać również o tym, że w trakcie wyciskania tracimy część witamin oraz błonnik. W soku jest również więcej kalorii niż w owocach. 250 ml soku pomarańczowego zawiera ok. 120 kcal, podczas gdy jedna pomarańcza tylko 60 kcal. Soki owocowe zawierają bioflawonoidy - naturalne antyoksydanty, witaminę A, chroniąca skórę i wzrok, witaminę C, podnosząca poziom odporności organizmu, kwas foliowy, chroniący przed anemią., witaminę E, pomagająca w usuwaniu z organizmu wolnych rodników, przyspieszających starzenie komórek i działających rakotwórczo.
Enzymy, zawarte w sokach, regulują ważne procesy biochemiczne, zachodzące w organizmie, poprawiają trawienie i rozbijają śluz.
Zawarte w sokach związki występują w postaci zjonizowanej, co sprawia, że w organizmie zachowana jest równowaga kwasowo-zasadowa. Soki pobudzają czynności żołądka i wątroby i ułatwiają procesy oczyszczania organizmu z toksyn i produktów przemiany materii.
Sok grejpfrutowy jest bogatym źródłem witaminy C i potasu, a dodatkowo ma niewiele kalorii. Grejpfruty zawierają kwas salicylowy, wspomagający stawy oraz wapń, wzmacniający kości. Sok grejfrutowy oczyszcza krew, obniża poziom złego cholesterolu, doskonale wpływa na układ krążenia. Sok żurawinowy zawiera potas, witaminę i beta-karoten. Oczyszcza układ moczowy, chroni pęcherz i drogi moczowe przed infekcjami i zakażeniami bakteryjnymi, doskonale działa na układ oddechowy. Sok pomarańczowy to cenne źródło witaminy C, potasu, kwasu foliowego, beta-karotenu. Doskonale oczyszcza organizm, usprawnia prace jelit, pobudza i tonizuje. Sok z malin jest bogactwem składników odżywczych: wapnia, magnezu, potasu, fosforu, witaminy B3 i witaminy C. Doskonale działa na układ oddechowy, pomaga w wydalaniu śluzu, flegmy i toksyn. Podnosi odporność organizmu. Sok jabłkowy zawiera liczne dobroczynne związków z grupy polifenoli (głównie flawonoidy), które u ludzi wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne. Sok z aronii usuwa wolne rodniki z organizmu, reguluje wydzielanie insuliny, poprawia gospodarkę lipidową, normuje poziom cholesterolu oraz cukrów. Wybierając owoce do produkcji soków, zwracajmy uwagę, aby były jak najmniej zanieczyszczone. Najlepiej kupować owoce u zaufanego producenta. Sprawdzamy, czy są zdrowe i czy nie maja pleśni. Dokładnie myjemy, niektóre z nich wyciskać będziemy razem ze skórką. I pamiętajmy! Dla uzyskania pozytywnych efektów dla naszego zdrowia wypijamy dziennie 1-2 szklanek soku owocowego.