znany lekarz
Żywienie

Skutki spożywania nadmiaru cukru

Skutki spożywania nadmiaru cukru Skutki spożywania nadmiaru cukru fot. imageaftercom

Cukier kojarzy nam się zazwyczaj z krystaliczną substancją, którą dodajemy do herbaty, kawy, ciast, deserów, przetworów owocowych itp. Wiele gotowych produktów spożywczych zawiera w swoim składzie cukier, który występuje jako sacharoza, fruktoza, glukoza, laktoza, syrop skrobiowy, melasa, syrop kukurydziany itp. Nie tylko słodycze, co jest rzeczą oczywistą, zawierają cukier. Produkty, które uważamy za zdrowe jak jogurty, soki owocowe, płatki śniadaniowe, a nawet ketchupy czy przeciery pomidorowe kryją w sobie spore ilości cukru. Często nie podejrzewamy, że w niektórych gotowych daniach występuje cukier. Warto więc czytać dokładnie etykiety, informujące o składzie kupowanych przez nas produktów spożywczych. Cukry rafinowane należy bezwzględnie zastąpić węglowodanami złożonymi, które występują w produktach pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych, owocach, warzywach. Są one najlepszym źródłem energii dla organizmu, ponieważ w najprostszy sposób ulegają przekształceniu w glukozę. W trakcie procesu trawienia pokarmu, hormony pobudzają trzustkę do wydzielania insuliny, która ułatwia glukozie przenikanie przez błony komórkowe. W przypadku dostarczenia dużej ilości cukru, trzustka wydziela odpowiednio więcej insuliny. Stała nadprodukcja insuliny osłabia trzustkę. Dieta obfitująca w węglowodany zaburza równowagę poziomu cukru we krwi. Nagły wzrost cukru kończy się jego gwałtownym spadkiem, co w konsekwencji oddziałuje na samopoczucie. Wzrasta nadpobudliwość, rozkojarzenia, spada koncentracja. Należy pamiętać, że ilość węglowodanów w organizmie równoważymy poprzez dostarczanie białka, błonnika oraz niewielkiej ilości tłuszczów, które spowalniają procesy trawienne i wydzielanie cukru. Dieta, w której węglowodany złożone zastępowane są przez cukier i skrobię dwukrotnie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Ponadto powoduje otyłość i sprzyja pojawieniu się próchnicy. Aby zaspokoić głód na słodycze najlepiej sięgnąć po owoce, które dostarczą nam nie tylko walorów smakowych, ale również dużo cennych witamin, soli mineralnych i co ważne niewiele kalorii. Niestety wolimy zapychać żołądek słodkościami, naszpikowanymi różnymi dodatkami chemicznymi. I co gorsze karmimy nimi dzieci, przyzwyczajone do słodkiego smaku już od wieku niemowlęcego. Wydaje nam się, że nasz niejadek zje więcej np. owsianki lub kaszki na mleku, jeśli te będą słodkie. Drugie śniadanie do szkoły to często pączek, drożdżówka lub batonik. Dodatkowo wciskamy dziecku kieszonkowe, które zazwyczaj przeznaczone jest na zakup słodkiego napoju, „strzelających” cukierków, kolorowych gum do żucia, żelków, słodkich jogurcików, farbujących lizaków. Mając na uwadze fakt, iż coraz więcej dzieci choruje na cukrzycę, musimy podjąć wysiłek zmiany złych nawyków żywieniowych w naszych domach. Cukier jest całkowicie zbędnym dodatkiem smakowym, stosowanym często bez opamiętania. A przecież nie ma on żadnych wartości odżywczych. Konsekwencje spożywania jego nadmiaru są przerażające. To nie tylko nadwaga czy próchnica, ale również nerwowość, zmienne nastroje, a nawet depresje. Cukier powoduje również, że gruczoły łojowe znajdujące się w skórze, produkują znacznie większe ilości tłuszczów trójglicerydowych. Zaczynają się problemy z cerą, co jest zmorą większości nastolatków. Podsumowując, należy za wszelką cenę dążyć do zmiany żywienia dzieci i młodzieży, eliminując cukier z codziennej diety.