znany lekarz
Warzywa

SAŁATA

SAŁATA SAŁATA fot. Fot Hidden - sxchu

SAŁATA – uprawiana w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, w Europie rozpowszechniona
w XV wieku, w Polsce popularna dzięki królowej Bonie, jest to warzywo jednoroczne, spożywane na surowo. Wyróżniamy różne odmiany sałaty np. sałata głowiasta, rzymska, listkowa, łodygowa, masłowa, krucha. Okres wegetacji jest krótki. sałata ma tendencje do gromadzenia azotanów. sałata nie lubi zbyt wysokich temepratur, suchych i kwaśnych gleb i niskiej wilgotności. Najlepiej rosnie na glebach piaszczysto-gliniastych oraz lessach z dużą zawartością humusu;

Składniki odżywcze: duża ilość wit. B6 i E, prowitamina A,witaminy C, K, PP, potas, magnez, mangan, żelazo, jod, kwasy organiczne, enzymy, krzem;

Właściwości lecznicze: działa oczyszczająco na organizm, przeciwszkorbutowo, moczopędnie, pobudza trawienie, obniża poziom cukru we krwi, poprawia krążenie krwi, wzmacnia wątrobę i układ nerwowy, zewnętrznie stosowana na trądzik, wrzody, czyraki i oparzenia, wspomaga kości i stawy, działa przeciwskurczowo;

Ilość kalorii: w 100 g – 12 kcal.