RZODKIEWKA – pochodzi Chin, uprawiana w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji, obecnie występuje przeważnie jako warzywo uprawne, jedynie w Chinach rosną odmiany dzikie. Znana jest niemal na całym świecie. Należy do warzyw o nakrótszym okresie wegetacji (20-60 dni). Najlepiej rośnie na glebach średnio ciężkich, zasobnych w próchnicę i składniki mineralne, w miejscach nasłonecznionych. Część jadalną jest zgrubienie, jego miąższ jest biały i soczysty, skórka biała, różowa, żółta, czerwona, fioletowa. rzodkiewka spożywana jest na surowo jako dodatek do surówek, sałatek, kanapek. ;
Składniki odżywcze: witaminy: C, B1, B2, A, PP, magnez, wapń, żelazo, sód, miedź, siarka, fosfor, kwas foliowy;
Właściwości lecznicze: działa leczniczo na gardło – wykrztuśnie, rozpuszcza nadmiar śluzu, oczyszcza zatoki, lecznicze działanie w anemii, wzmacnia pracę mózgu, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwkrzywicze, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wydzielanie żółci, pobudza porost włosów i hamuje ich wypadanie;
Ilość kalorii: w 100 g – 14 kcal.