RUMIANEK POSPOLITY (Matricaria chamomilla) – jedno z najbardziej pospolitych ziół w Polsce, rosnący w zbożach, wśród roślin okopowych, na łakach. Uprawiany również w całej Europie, Ameryce, Australii. Jest rośliną jednoroczną, kwitnącą od maja do lipca. Surowcem leczniczym jest koszyczek rumianku. Inne nazwy: rumianek lekarski, rumianek polny, rumianek zwyczajny.
Składniki odżywcze: olejek eteryczny (chamazulen, farnezen), glikozydy, garbniki, kumaryny, gorycze, śluzy, żywice, kwasy organiczne (walerianowy, salicylowy), cholina, karotenoidy i sole mineralne;
Właściwości lecznicze: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, rozkurczające, leczy nieżyty przewodu pokarmowego, zaburzenia trawienia, pobudza wydzielanie żółci i zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach, działa antyseptycznie, przeciwalergicznie, wiatropędnie, stosowany w stanach zapalnych przewodów moczowych, w bolesnym miesiączkowaniu, zewnętrznie działa kojąco na chorą skórę, stany zapalne błon śluzowych i oczu. Jest całkowicie bezpieczny również dla małych dzieci. Stosowany często w kosmetyce. Łyżeczkę koszyczków rumianku zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy na 10 min. Pić dwa lub trzy razy w ciągu dnia.