Owoce suszone są bardzo smaczną i pożywna przekąską. Szczególnie w okresie zimowym są pożądane w naszej diecie. Są źródłem błonnika pokarmowego i węglowodanów. Suszenie owoców jest metodą przedłużenia przydatności do spożycia pewnych gatunków owoców, znaną już w starożytności, kiedy to suszono owoce na słońcu. Dzisiaj każdy z nas może suszyć owoce w domu, wykorzystując do tego celu piekarnik nagrzany do temperatury 600C (suszymy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, zapewniając delikatny przewiew). Mamy pewność, że owoce przez nas ususzone nie zawierają konserwantów. Do suszenia wybieramy takie owoce jak: jabłka, gruszki, morele, śliwki, banany, nektarynki, brzoskwinie, daktyle, winogrona, żurawinę, figi. Suszone owoce możemy spożywać oddzielnie lub wykorzystywać jako dodatek do różnych potraw, ciast, sałatek, jogurtów, kompotów. Przed spożyciem owoce należy bardzo dokładnie wypłukać w ciepłej wodzie. Śliwki suszone są bardzo cennym produktem żywnościowym; zawierają witaminę A, B6, B3, C, E, dużo potasu, żelazo, fosfor, wapń, błonniki. Pobudzają pracę jelita grubego, dlatego zalecane są przypadku zaparć. Suszone śliwki polecane są również osobom z nadciśnieniem (regulują ciśnienie krwi oraz gospodarkę wodną w organizmie), cierpiącym na osłabienie, przewlekłe zmęczenie, zaburzenia trawienia. Suszone jabłka zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas, błonnik. Są świetną przekąską regulującą pracę przewodu pokarmowego, leczącą podrażnienia żołądka, wzmacniającą odporność i układ krążenia. Suszone gruszki maja dużo potasu, trochę wapnia, magnezu i potasu oraz witaminę A i C. Morele są cenne ze względu na dużą ilość beta-karotenu. Zawierają również witaminę C, błonnik, wapń, potas, żelazo. Działają zasadotwórczo na organizm. Wśród owoców suszonych na uwagę zasługuje również żurawina. Znają ją osoby cierpiące na przewlekłe zapalenie dróg moczowych jako skutecznych naturalny lek moczopędny i przeciwbakteryjny. Żurawina bogata jest w witaminy z grupy B, witaminę A i C. Suszone winogrona to po prostu rodzynki, ulubione owoce w starożytnym Rzymie, traktowane nie tylko jako przysmak, ale również wykorzystywany w środkach leczniczych. Rodzynki są pożywną przekąską – zawierają błonnik, obniżający poziom cholesterolu i usprawniający pracę jelit, żelazo, selen, duże ilości potasu, witaminę A i witaminy z grupy B. Wyróżniają się zawartością jodu niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy i fosforu, który reguluje równowagę kwasowo-zasadową. Rodzynki zalecane są dla osób z anemią, osłabionych, cierpiących na nadciśnienie i zatrzymywanie wody w organizmie, cierpiących na rozdrażnienie i nerwowość. Figa była przysmakiem starożytnych Greków i Rzymian. Obecnie uprawiana jest na Bliskim Wschodzie, Indiach, Turcji i Grecji. Suszone banany obfitują w magnez i potas, dzięki czemu chronią nasze mięśnie przed skurczami. Figi są doskonałym źródłem energii, pobudzają pracę jelit, leczą dolegliwości układu pokarmowego, anemię, wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Daktyle również uprawiane są na terytorium całego Bliskiego Wschodu. Znane są tam od 5000 lat. Ma duże walory zdrowotne ze względu na sporą ilość żelaza, potas oraz błonnik. Daktyle są znakomitym źródłem energii dla sportowców, osób pracujących fizycznie, osłabionych, cierpiących na anemię i przewlekłe zmęczenie. Wprawdzie suszone owoce maja więcej kalorii niż owoce naturalne, jednak zawartość dobroczynnych składników przemawia za obowiązkowym włączeniem ich do codziennej diety. Kiedy czujemy głód warto sięgnąć po przekąskę w postaci suszonych owoców, która nie tylko doda nam energii, ale również dobrze wpłynie na nasze zdrowie.