TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. Jest uprawiana w wielu odmianach i krzyżówkach.
W 100 g truskawek znajduje się 60 mg witaminy C, 100 mg witaminy B2, 30mg witaminy B1, witaminy B3 i niewielkie ilości witaminy A . Truskawki zawierają również potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, trochę miedzi i siarki. Są zasadotwórcze (od kwasu cytrynowego pochodzi ich kwaśność), zawierają 90 procent wody i 38 procent kalorii. Są przepysznym owocem spożywanym na surowo, ale doskonale nadaje się również na przetwory . Natomiast surowcem leczniczym są liście i korzenie, które zawierają kwas krzemowy.
Jeśli chodzi o właściwości lecznicze to truskawka ma działanie wzmacniające, przeciwbiegunkowe, ściągające, moczopędne, reguluje pracę wątroby i wydzielanie żółci, pobudza łaknienie.
Wskazania lecznicze: dolegliwości dróg moczowych, wątroby, krwawienia jelitowe, krwotok maciczny, zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy, kamica moczowa, kolka nerkowa, reumatyzm, dna, astma, żółtaczka i angina (płukać naparem z liści).
SPOSOBY PRZYRZĄDZANIA:
Na biegunkę, żółtaczkę, kolkę nerkową przygotować odwar z garści młodych liści na pół litra wody.
30 g korzenia na litr wody albo garść liści z korzeniami na litr wody, gotować i pozostawić do naciągnięcia na 10 minut. Popijać na artretyzm, miażdżycę, nadciśnienie, dolegliwości dróg moczowych i astmę .
Na biegunkę u dzieci – napar z korzeni – 20 g na litr wody (barwią stolec na czerwono, a mocz na różowo).
Z krwawnika i liści truskawek można zrobić napar do nasiadówek jeśli mamy dolegliwości pęcherza i cewki moczowej .
Świeże zgniecione liście można stosować do okładów na noc. Liście można też używać do zup. Odwar z liści można stosować na anginę, krwawienia maciczne oraz na upławy białe.
Źródło: J. Górnicka