KUKURYDZA – pochodzi z Meksyku, uprawiana od najdawniejszych czasów, w Polsce znana
w XVII/XVIII w, Najbardzie znanymi gatunkami są: kukurydza szklista tzw. zwyczajna, kukurydza cukrowa oraz kukurydza pastewna. Kukurydza jest rośliną ciepłolubną, uprawianą tylko w formie jarej, lubiącą ziemie żyzne, bogate w składniki pokarmowe. Ziarna kukurydzy wykorzystywane są w przemyśle spożywczym do produkcji płatków, kasz, kleików, olejów, konserw warzywnych. Jest równiez składnikiem mieszanek pasz dla zwierząt. Ziarniaki kukurydzy mają barwę białą, żółtą, czerwoną lub fioletową. Zawartość cukru wynosi od 68 do 78%, błonnika od 2 do 3%, tłuszczu od 4 do 6%, składników mineralnych od 1,4 do 1,8%, białka od 9 do 13%. Zarodek ziarniaka kukurydzy zawiera dwa wazne aminokwasy: lizynę i tryptofan.
Składniki odżywcze: witamina B3, żelazo, magnez, cynk, potas, selen, w ziarnach: skrobia, sole mineralne; w znamionach: tłuszcze, sole mineralne, olejek eteryczny, sitosterol, stigmasterol, saponiny, gorycz, witamina C, garbniki i cukry.
Właściwości lecznicze: bardzo dobrze wpływa na pracę mózgu, wzmacnia mięśnie i układ nerwowy, odwar ze znamion kukurydzy polecany jako środek żółciopędny i moczopędny, stosowany również w kamicy nerkowej, w stanach zapalnych przewodu moczowego i przewodów żółciowych;
Ilość kalorii: w 100 g – 150 kcal.