KALAREPA – uprawiana już w starożytności, w Polsce pojawiła się w XIX wieku. Należy do rodziny kapustowatych, dwuletnich, w pierwszym roku wegetacji tworzy zgrubienie - część jadalna, a w drugim - pędy kwiatostanowe. Częścią jadalną jest kulista, zgrubiała, mięsista i soczysta łodyga. Kalarepę spozywa się na surowo oraz jako dodatek do zup i mieszanek warzywnych;
Składniki odżywcze: dużo wit.C (do 100 mg w 100 g w surowej kalarepie, po ugotowaniu traci ok. 50% tej witaminy)), witaminy z grupy B, E, PP, wapń, żelazo, fosfor, magnez, (w liściach wit A, K, kwas foliowy);
Właściwości lecznicze: reguluje pracę przewodu pokarmowego, działa żółciopędnie, zapobiega zaparciom, jednak ostrożnie przy chorobach wrzodowych i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, leczy miażdżycę;
Ilość kalorii: w 100 g – 26 kcal.