INSULINA hormon peptydowy, odgrywający istoną rolę w w przemianie węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Produkowana przez wysepki Langerhansa trzustki.
Po spożytym posiłku zwiększa się stężenie glukozy we krwi, co pobudza produkcję insuliny. Insulina przyspiesza transport glukozy do wnętrza komórek, a więc zmniejsza się poziom glukozy we krwi.
Prawidłowe stężenie insuliny w surowicy krwi na czczo wynosi 6-20 mU/l
Prawidłowe stężenie peptydu C (ważny dla diagnostyki hiperglikemii) wynosi 0,37-1,1 nmol/l (1,1-3,6 ng/ml)
Niedobór insuliny określa się poprzez doustne podanie glukozy. Niedostateczny wzrost insulinemii mimo wzrostu glikemii świadczy o niewydolności wydzielniczej komórek B wysepek Langerhansa. Insulina podawana jest dla celów terapeutycznych dla uzupełnienia jej niedoboru w przypadku cukrzycy.