znany lekarz
Warzywa

GROSZEK ZIELONY

GROSZEK ZIELONY GROSZEK ZIELONY fot. Fot amr safey - sxchu

GROSZEK ZIELONY – pochodzi z południowo-wschodniej Azji, należy do rodziny bobowatych, uprawiany na całym świecie, jest jednoroczną rośliną strączkową. Ze względu na budowę straką wyróżniamy: groch cukrowy, który może być spożywany w całości, to znaczy nasiona wraz ze strąkami, na surowo lub po ugotowaniu oraz groch łuskowy, którego częścią jadalną są jego nasiona tzw. groszek zielony, bardzo cenny dla prztwórstwa (groszek mrozony, konserwowy), zbierany na przełomie czerwca i lipca. Groszek zielony jest surowcem niskoenergetycznym, a jego suche nasiona wysokoenergetycznym;

Składniki odżywcze: węglowodany 17%, białko 7%, witaminy z grupy B, A, C, E,  potas, fosfor, żelazo, cynk, wapń, magnez, kwas foliowy, błonnik;

Właściwości lecznicze: działa leczniczo na układ pokarmowy (żołądek, wątroba), skórę, wzrok, poprawia cerę;

Ilość kalorii: w 100 g – 75 kcal.