ZIEMNIAK – pochodzi z Ameryki Południowej, w Europie pojawiły się w XVI wieku, do Polski przywiózł go Jan III Sobieski, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie, a Polska zajmuje czołowe miejsce w uprawie ziemniaków. Jest rosliną jednoroczną, rozmnażaną wegetatywnie z bulw. Częścią jadalna jest właśnie bulwa, okryta z zewnątrz korkiem, pod którym znajduje się kora pierwotna. Okres wegetacyjny trwa od 90-160 dni. Ziemniaki przeznaczamy do zup, sałatek, placków ziemniaczanych,, spozywamy je jako puree, kluski śląskie, ziemniaki gotowane i pieczone;
Składniki odżywcze: witamina B3, witamina C, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, jod, fluor, kwas foliowy, łatwo przyswajalna skrobia, białko i tłuszcz (w korze pierwotnej);
Właściwości lecznicze: silne działanie oczyszczające, sok doskonały na nerki (wywar z oberżyn rozpuszcza złogi nerkowe), wątrobę, działa przeciwwrzodowo, moczopędnie, przciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, wzmacnia serce, mięśnie, dodaje dużo energii, sprzyja pracy jelit;
Ilość kalorii: w 100 g – 60 kcal.