znany lekarz
Żywienie

Żywienie a zachorowalność na raka

Żywienie a zachorowalność na raka Żywienie a zachorowalność na raka fot. skeeze pixabay com

Aktualne badania naukowe udowadniają, że 30-70% zachorowań na różnego rodzaju nowotwory można uniknąć dzięki właściwej diecie. Jak się okazuje produkty żywnościowe zawierają substancje, uaktywniające mechanizm powstawania i rozwoju raka. Należą do nich chociażby azotyny i azotany, stosowane jako środki konserwujące wyroby mięsne. Niebezpieczne są również tzw. składniki pozapalne w żywności, czyli tłuszcze nasycone, cukier rafinowany, sól, kwas arachidonowy (w nadmiarze bardzo szkodliwy), nadmierna ilość kwasów omega-6, kwas moczowy (występujący w czerwonym mięsie).

W żywności obecnych jest wiele substancji chemicznych, działających rakotwórczo. Są to konserwanty, polepszacze smaku i barwniki. Skutkiem ubocznym ich działania jest wyzwalanie procesów, prowadzących do powstania raka. Wpływają one na metabolizm substancji mutagennych, różnicowanie komórek, stany zapalne w komórkach, zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich zdrowych komórek, regulację hormonalną, powstawanie nowych naczyń krwionośnych, odżywiających komórki nowotworowe. Nowotwór, znajdując odpowiednią pożywkę w organizmie, szybko się rozwija. Komórki nieprawidłowe nie ulegają samounicestwieniu, lecz rozrastają się w tkanki nowotworowe, żywione przez dodatkowe naczynia krwionośne. Układ odpornościowy, osłabiony nieprawidłowym odżywianiem ułatwia takim komórkom ich rozwój i rozprzestrzenianie się w organizmie, natomiast odżywiany prawidłowo, funkcjonuje sprawnie, usuwając z organizmu komórki uszkodzone lub zmutowane.

Zdrowe odżywianie wzmacnia odporność organizmu, a więc pośrednio chroni nas przed pojawieniem się komórek rakowych. W przypadku osób chorych, u których zdiagnozowano już raka odżywianie ma również ogromne znaczenie. Wzmacnia odporność, wspomaga organizm w usuwaniu komórek nieprawidłowych, szkodliwych dla organizmu, w końcu łagodzi ujemne skutki leczenia raka, a nawet wzmacnia działanie terapii antynowotoworowej. Dostępne metody leczenia nowotworów są coraz doskonalsze, niemniej jednak nadal wywołują nieprzyjemne skutki uboczne: osłabienie, spadek wagi, utratę włosów, depresję. Spożywanie odpowiednich produktów żywnościowych w istotnych sposób chroni organizm przed wycieńczeniem i pomaga w walce z rakiem.

Najważniejsze zasady odżywiania w zwalczaniu raka:

  • Włączenie do codziennej diety produktów produktów właściwościach antynowotworowych. Zaliczamy do nich: soje i produkty sojowe np. tofu, miso, tempeh (zawarte w nich izoflawony i fitoestrogeny działają antynowotworowo), czosnek czosnek cebula (maja w składzie związki sierki–allicyn, oczyszczający z toksyn), warzywa kapustne; kapusta, kalafior, brokuł, brukselka, rzeżucha (zawierają idole, pobudzające wytwarzanie glutationu perkoksydazy- enzymu, wykazującego działanie przeciwutleniające), warzywa mi owoce zawierające silne antyutleniacze (marchew, pomidory, papryka, owoce cytrusowe), grzyby orientalne np. shiitake, rei-shi, maitake, silnie wzmacniające odporność, ziarna np. słonecznik, siemię lniane, sezam, dynia (zawarte w nich ligniny obniżają poziom estrogenu, odpowiedzialnego za nowotwory piersi, jajników i macicy).
  • Dbanie o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Zbyt wysoka kwasowość sprzyja rozwojowi komórek rakowych. Wywołują ja produkty wysoko przetworzone, konserwowane, z dodatkami chemicznymi, smażone, tłuste, cukry, sól, spożywane w nadmiarze białko zwierzęce i przetwory mleczne. Zaleca się spożywanie większej ilości warzyw, produktów pełnoziarnistych, sojowych i wodorostów.
  • Ograniczenie do minimum soli i cukru. Wszechobecna sól, będąca dodatkiem wielu produktów spożywczych zaburza gospodarkę sodowo-potasową w organizmie, od której zależy prawidłowe odżywianie komórki i usuwanie z niej wszystkich szkodliwych „odpadów”. Takie naruszenie równowagi sodowo-potasowej sprzyja powstawaniu raka. Z kolei nadmiar cukru we krwi stwarza środowisko, również sprzyjające powstawaniu komórek rakowych. Rak żywi się glukozą. Nadmiar glukozy obniża ponadto odporność organizmu.
  • Zdrowe żywienie to gwarancja dobrego natlenienia komórek. Tlen jest największym wrogiem komórek nowotworowych. Tymczasem spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych powoduje usztywnienie błon komórkowych, co utrudnia przenikanie przez nie tlenu do komórek. Warunki takie są sprzyjające powstawaniu raka.

Jak pokazują badania, co trzeci nowotwór wywołany jest złymi nawykami żywieniowymi. Jedzenie może być iskrą zapalną dla przekształcenia zdrowych komórek w nowotworowe, ale może być również orężem w walce z nowotworem. Od nas i od naszego wyboru zależy, jaka żywność znajdzie się w naszym codziennym menu. Zdrowa żywność nie tylko skutecznie zapobiega powstawaniu raka, ale również skutecznie hamuje jego rozwój.