Aktualne badania naukowe udowadniają, że 30-70% zachorowań na różnego rodzaju nowotwory można uniknąć dzięki właściwej diecie. Jak się okazuje produkty żywnościowe zawierają substancje, uaktywniające mechanizm powstawania i rozwoju raka. Należą do nich chociażby azotyny i azotany, stosowane jako środki konserwujące wyroby mięsne. Niebezpieczne są również tzw. składniki pozapalne w żywności, czyli tłuszcze nasycone, cukier rafinowany, sól, kwas arachidonowy (w nadmiarze bardzo szkodliwy), nadmierna ilość kwasów omega-6, kwas moczowy (występujący w czerwonym mięsie).
W żywności obecnych jest wiele substancji chemicznych, działających rakotwórczo. Są to konserwanty, polepszacze smaku i barwniki. Skutkiem ubocznym ich działania jest wyzwalanie procesów, prowadzących do powstania raka. Wpływają one na metabolizm substancji mutagennych, różnicowanie komórek, stany zapalne w komórkach, zdolność komórek nowotworowych do atakowania sąsiednich zdrowych komórek, regulację hormonalną, powstawanie nowych naczyń krwionośnych, odżywiających komórki nowotworowe. Nowotwór, znajdując odpowiednią pożywkę w organizmie, szybko się rozwija. Komórki nieprawidłowe nie ulegają samounicestwieniu, lecz rozrastają się w tkanki nowotworowe, żywione przez dodatkowe naczynia krwionośne. Układ odpornościowy, osłabiony nieprawidłowym odżywianiem ułatwia takim komórkom ich rozwój i rozprzestrzenianie się w organizmie, natomiast odżywiany prawidłowo, funkcjonuje sprawnie, usuwając z organizmu komórki uszkodzone lub zmutowane.
Zdrowe odżywianie wzmacnia odporność organizmu, a więc pośrednio chroni nas przed pojawieniem się komórek rakowych. W przypadku osób chorych, u których zdiagnozowano już raka odżywianie ma również ogromne znaczenie. Wzmacnia odporność, wspomaga organizm w usuwaniu komórek nieprawidłowych, szkodliwych dla organizmu, w końcu łagodzi ujemne skutki leczenia raka, a nawet wzmacnia działanie terapii antynowotoworowej. Dostępne metody leczenia nowotworów są coraz doskonalsze, niemniej jednak nadal wywołują nieprzyjemne skutki uboczne: osłabienie, spadek wagi, utratę włosów, depresję. Spożywanie odpowiednich produktów żywnościowych w istotnych sposób chroni organizm przed wycieńczeniem i pomaga w walce z rakiem.
Najważniejsze zasady odżywiania w zwalczaniu raka:
Jak pokazują badania, co trzeci nowotwór wywołany jest złymi nawykami żywieniowymi. Jedzenie może być iskrą zapalną dla przekształcenia zdrowych komórek w nowotworowe, ale może być również orężem w walce z nowotworem. Od nas i od naszego wyboru zależy, jaka żywność znajdzie się w naszym codziennym menu. Zdrowa żywność nie tylko skutecznie zapobiega powstawaniu raka, ale również skutecznie hamuje jego rozwój.