WĄTROBA – to największy narząd wewnętrzny człowieka, spełnia bardzo ważne funkcje: zarządza usuwaniem zbędnych produktów przemiany materii, leków, toksyn z krwiobiegu, magazynuje witaminy, przyspiesza proces trawienia pokarmów oraz reguluje zawartość cukru we krwi. Jest to nad podziw precyzyjny mechanizm o potężnej mocy wytwórczej i przetwórczej. Wątroba zabezpiecza prawidłowe czynności prawie wszystkich procesów życiowych naszego organizmu. Jest wtłoczona między dwa układy: trawienny i krążenia, dlatego sprawne działanie tego narządu jest uzależnione od obu tych układów. Jakiekolwiek zakłócenie w pracy wątroby odbija się ujemnie na pracy narządów trawienia i krążenia. Dzięki żółci i innym sokom przez wątrobę wytwarzanym, spełnia ważną rolę w procesie trawiennym, zwłaszcza tłuszczów. Najważniejszą jej czynnością jest oczyszczenie przetrawionej treści pokarmowej z wszelkich trucizn, które wchłania w siebie i sama ulega zatruciu. Wówczas, gdy filtr wątroby nie potrafi już zatrzymać resztek pokarmowych, zaczynają one przedostawać się do krwiobiegu, zatruwając serce, nerki, stawy. Aby nie dopuszczać do chorób wątroby, warto codziennie rano oczyszczać organizm z toksyn. Polecana przez panią Stefanię Korżawską poranna zupka:
PRZEPIS: 1 ziemniak , 1 marchewka średnia, ¼ selera, 1 pietruszka, warzywa zetrzeć na tarce, zalać ¾ litra wody i gotować 20 minut. Powoli zjeść na pierwsze śniadanie .
OCZYSZCZANIE WĄTROBY (Stefania Korżawska):
Korzeń łopianu 50 g, korzeń mniszka 50 g, ziele przetacznika. Zioła zmieszać, zalać 1 łyżkę ziół szklanką wrzącej wody, potem parzyć pod przykryciem 15 min. Pić 2 razy dziennie rano i wieczorem po 2 szklanki ziół.
MARSKOŚĆ WĄTROBY – polega na stopniowej degeneracji wątroby, obumieraniu komórek, co uniemożliwia normalne funkcjonowanie wątroby i blokuje dopływ krwi do zdrowych komórek. Objawy: spadek wagi ciała, brak apetytu, nudności, wymioty, ciągła niestrawność, złe samopoczucie).
MARSKOŚĆ WĄTROBY (O. Andrzej Klimuszko):
Kwiatostan kocanki 50 g, liść pokrzywy 50 g, kłącze perzu 50 g, korzeń mniszka lekarskiego 50 g, ziele drapacza 50 g, korzeń omanu 50 g, liść borówki czernicy 50g, liść melisy 50g , korzeń cykorii 50 g, liść brzozy 50 g, kora kruszyny 50 g. Pić po 3 razy dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem, (jeśli okaże się, że 3 szklanki to za dużo ograniczyć do 2 szklanek lub po pół szklanki 3 razy dziennie). W razie ostrego bólu ulgę przynosi lekkie ogrzewanie wątroby poduszką elektryczną.
MARSKOŚĆ WĄTROBY (Stefania Korżawska): kwiat kocanki, nasiona ostropestu, korzeń mniszka wszystko po 50 g. 1 łyżkę zalać szklanką wrzątku, zaparzać 15 minut, pić 3-4 szklanki dziennie, najlepiej między posiłkami.
ZAPALENIE WĄTROBY – objawy to: złe samopoczucie, ból głowy, nudności, gorączka, ból brzucha. Objawy żółtaczki, towarzyszące wielu zaburzeniom pracy wątroby występują dopiero po kilku tygodniach.
PRZEWLEKŁE ZAPALENIE WĄTROBY (Stefania Korżawska)
Kwiat rumianku 50 g , korzeń arcydzięgla 50 g, ziele dziurawca 50 g, liść babki lancetowatej 50 g, kwiat kocanki 50 g. 1 łyżkę zalać szklanką wrzątku, parzyć 15 minut, pić 3 razy dziennie przed posiłkiem.
OSTRE ZAPALENIE WĄTROBY (Klimuszko)
Ziele rdestu ptasiego, ziele krwawnika, ziele dziurawca, liść mięty pieprzowej, liść bobrka, liść jeżyny fałdowanej, kora kruszyny, korzeń mniszka lekarskiego, koszyczki rumianku, kłącze perzu, owoc róży, wszystko po 50 g. Pić 3 razy dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem.
KROPLE NA WATROBĘ (Stefania Korżawska)
Sok z mniszka, sok z dziurawca, sok z łopianu, krople miętowe. Wlać do ciemnej butelki, wymieszać, pić 3 razy 1 łyżeczkę w 1 kieliszku ciepłej wody po jedzeniu.
Na dolegliwości wątroba bardzo dobry jest dziurawiec, (określany ziołem królewskim, który leczy wiele chorób) jest on niezastąpiony w schorzeniach układu pokarmowego.
KAMICA ŻÓŁCIOWA (Klimuszko)
Kwiatostan kocanki, ziele rdestu ptasiego, liść bobrka, liść mięty pieprzowej, ziele dziurawca, ziele krwawnika, ziele glistnika, korzeń mniszka lekarskiego, kora kruszyny, kłącze perzu, ziele drapacza wszystko po 50 g. Pić 3 razy dziennie po szklance, 20 minut przed posiłkiem. Codziennie przed spaniem pić łyżkę oliwy z oliwek, zaraz po tym zmieszać z oliwą sok z całej cytryny i wypić. Praktykować tak przez 9 dni ( przyśpiesza się dzięki temu rozkruszenie kamieni woreczka żółciowego) unikać przez ten czas pokarmów wzdymających i tłuszczów zwierzęcych.
KAMICA ŻÓŁCIOWA (Korżawska)
Korzeń mniszka, ziele rdestu ptasiego, znamiona kukurydzy – wszystko po 50 g, wymieszać, łyżkę ziół zalać szklanką wrzątku, parzyć 15 minut, pić 3 razy dziennie po szklance. Pamiętajmy, że wszystkie zmiany skórne, egzemy łuszczyca, to wynik złej pracy wątroby.
POWIEKSZENIE WĄTROBY (Korżawska)
Ziele srebrnika, ziele dziurawca, kwiat krwawnika, ziele rzepiku, ziele nawłoci – wszystko po 50 g. Wymieszać, 3 łyżki ziół zalać 3 szklankami wody, zagotować, parzyć 15 minut, przecedzić, pić ciepłe w ciągu dnia.