NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej)
1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 szklanki wody.
Gotować 30 minut, przecedzić, pić ciepły napar między posiłkami przez około pół roku.
NADCIŚNIENIE ( Oj. Klimuszko)
Pić tylko 2 razy dziennie rano i wieczorem po szklance.
AKUPUNKTURA A NADCIŚNIENIE
Za pomocą akupunktury można zidentyfikować pola , w których przepływ energii jest spowolniony lub zablokowany . przed podjęciem leczenia terapeuta dowiaduje się o stylu życia pacjenta , sposobu odżywiania i uwarunkowaniach dziedzicznych.
Akupunktura może być bardzo skuteczna
MIÓD POKRZYWOWY I INNE (Poradnik Uzdrawiacza)
Skuteczny na wysokie ciśnienie, które je obniża jest miód pokrzywowy (miód + sok ze świeżej pokrzywy)
Pijemy soki z dyni i szpinaku, jemy dużo cebuli, kwiat lub owoce głogu, owoc róży oraz bierzemy zimną kąpiel. Dobrze jest też pić szklankę chłodnej wody z miodem /1 łyżeczka/ i pyłkiem kwiatowym/1 łyżeczka/.
„MOCNE” ORZECHY WŁOSKIE
1 kg włoskich orzechów wybierz środkowe przegródki , włóż do szklanego naczynia i zalej ½ litrem wódki. Odstaw do uzyskania koloru mocnej herbaty . Pij po 1 łyżce trzy razy dziennie przed jedzeniem.
CZOSNEK
Od dawna wiadomo, że czosnek reguluje ciśnienie krwi oraz oczyszcza krew i arterie krwionośne.
PRZEPIS: Do szklanki włożyć 20g rozdrobnionego czosnku, zmieszać ze 100g cukru kryształu, uzupełnić do pełnej szklanki wrzątkiem i dobrze rozmieszać do rozpuszczenia się z cukrem . Odstawić na 4- 6 godzin w ciemnym ciepłym miejscu . Przechowywać w zamkniętym naczyniu. Pić po 1 łyżce trzy razy dziennie przed jedzeniem