znany lekarz
Porady zdrowotne

Nadciśnienie

Nadciśnienie Nadciśnienie fot. Karen Barefoot sxc hu

NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej)

1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 szklanki wody.

Gotować 30 minut, przecedzić, pić ciepły napar między posiłkami przez około pół roku.

NADCIŚNIENIE ( Oj. Klimuszko)

  1. fuci vesiculosi - /morszczyn pęcherzykowy/
  2. visci - / jemioła pospolita/
  3. crataegi - /głóg dwuszyjkowy/
  4. equiseti - /skrzyp polny/
  5. rosae - / róża dzika/
  6. valerianae - / kozłek lekarski/
  7. sambuci - / bez czarny/
  8. rutae - / ruta zwyczajna/
  9. fructus crataegi - /kwiatostan głogu/

Pić tylko 2 razy dziennie rano i wieczorem po szklance.

AKUPUNKTURA A NADCIŚNIENIE

Za pomocą akupunktury można zidentyfikować pola , w których przepływ energii jest spowolniony lub zablokowany . przed podjęciem leczenia terapeuta dowiaduje się o stylu życia pacjenta , sposobu odżywiania  i uwarunkowaniach dziedzicznych.

Akupunktura może być bardzo skuteczna


MIÓD POKRZYWOWY I INNE (Poradnik Uzdrawiacza)

 

Skuteczny na wysokie ciśnienie, które je obniża jest miód pokrzywowy (miód + sok ze świeżej pokrzywy)

Pijemy soki z dyni i szpinaku, jemy dużo cebuli, kwiat lub owoce głogu, owoc róży oraz bierzemy zimną kąpiel. Dobrze jest też pić szklankę chłodnej wody z miodem /1 łyżeczka/ i pyłkiem kwiatowym/1 łyżeczka/.

 

„MOCNE” ORZECHY WŁOSKIE

1 kg włoskich orzechów  wybierz  środkowe przegródki , włóż do szklanego naczynia  i zalej ½ litrem wódki. Odstaw do uzyskania koloru mocnej herbaty . Pij po 1 łyżce  trzy razy dziennie przed jedzeniem.

 

CZOSNEK

Od dawna wiadomo, że czosnek reguluje ciśnienie krwi oraz  oczyszcza krew i arterie krwionośne. 

PRZEPIS: Do szklanki włożyć 20g rozdrobnionego czosnku, zmieszać ze 100g cukru kryształu, uzupełnić do pełnej szklanki wrzątkiem  i dobrze rozmieszać do rozpuszczenia się z cukrem . Odstawić na 4- 6 godzin w ciemnym ciepłym miejscu . Przechowywać w zamkniętym naczyniu. Pić po 1 łyżce trzy razy dziennie przed jedzeniem