Układ odpornościowy
fot. pixabaycom
WAŻNE 7 składników dla układu odpornościowego.
Nasz układ odpornościowy, aby działał na najwyższych obrotach, potrzebuje kilku ważnych składników. Lubi witaminy zwłaszcza A oraz beta- karoten, witaminy C, E i całą paletę z grupy B. Jest wdzięczny za cynk i magnez oraz selen, a także za kwasy tłuszczowe. Jeśli chcesz zapewnić sobie regularne dostawy tych składników to zwróć się ku drużynie siedmiu wspaniałych. Każdego dnia postaraj się zjeść 2 z poniższej listy.
- Migdały – zawierają białko, kwasy tłuszczowe oraz dawkę cynku i magnezu.
- Suszone morele - są znakomitym źródłem beta – karotenu (kupować te zbrązowiałe, bo te piękne pomarańczowe są konserwowane dwutlenkiem siarki).
- Niełuskany ryż – ma dużo witaminy B.
- Kiełki – zimą są wprost niezastąpionym źródłem witamin i minerałów.
- Brokuły – źródło żelaza, witamin A i C oraz selenu i ważny przeciwutleniacz.
- Ziarno sezamowe – nazwany mityczną skarbnicą. Zawiera znakomite kwasy tłuszczowe, witaminy A, C i B oraz cynk i magnez.
- Kiwi – król witaminy C, ma też dużo błonnika i witaminy E. Jest źródłem kwasu foliowego, potasu i magnezu. Jest dobre jeśli chcesz się wzmocnić.