znany lekarz
Apteka suplementy
Porady zdrowotne

Układ odpornościowy

Układ odpornościowy Układ odpornościowy fot. pixabaycom

WAŻNE  7 składników dla układu odpornościowego.

Nasz układ odpornościowy, aby działał na najwyższych obrotach, potrzebuje kilku ważnych składników. Lubi witaminy zwłaszcza A  oraz beta- karoten, witaminy C, E i całą paletę z grupy B. Jest wdzięczny za cynk i magnez oraz selen, a także za kwasy tłuszczowe. Jeśli chcesz zapewnić sobie regularne dostawy tych składników to zwróć się ku drużynie siedmiu wspaniałych. Każdego dnia postaraj się zjeść 2 z poniższej listy.

  1. Migdały – zawierają białko, kwasy tłuszczowe oraz dawkę cynku i magnezu.
  2. Suszone morele -  są znakomitym źródłem beta – karotenu  (kupować te zbrązowiałe, bo te piękne pomarańczowe są konserwowane dwutlenkiem siarki).
  3. Niełuskany ryż – ma dużo witaminy B.
  4. Kiełki – zimą są wprost niezastąpionym źródłem witamin i minerałów.
  5. Brokuły – źródło żelaza, witamin A i C oraz selenu i ważny przeciwutleniacz.
  6. Ziarno sezamowe – nazwany mityczną skarbnicą. Zawiera  znakomite kwasy tłuszczowe, witaminy A, C i B oraz cynk i magnez.
  7. Kiwi – król witaminy C, ma też dużo błonnika i witaminy E. Jest  źródłem kwasu foliowego, potasu i magnezu. Jest dobre jeśli chcesz się wzmocnić.