znany lekarz
Witaminy

Witamina B6

WITAMINA B6 (pirydoksyna) – bierze udział w przemianie białkowej, w syntezie kwasów nukleinowych, działa moczopędnie, wspomaga układ odpornościowy, chroni organizm przed infekcjami, hamuje wzrost komórek rakowych, wpływa na czynności układu nerwowego, wytwarzanie czerwonych ciałek krwi, łagodzi zespół napięcia przedmięsiączkowego, leczy kamienie nerkowe, kurcze mięśni, choroby serca. Jest konieczna do przyswajania cynku, wit. B12, magnezu, selenu. Nie jest magazynowana w organizmie. Podczas gotowania rozkłada się, uzupełniana jest przez bakterie jelitowe, które wytwarzają dodatkową wit. B6. Produkty z wit. B6 powinny być spożywane codziennie.

Występowanie: mięso drobiowe, banany, kasze, szpinak, śliwki suszone, ziemniaki, kiełki pszenicy, wątroba, orzechy włoskie, fasola, słonecznik, jajka.