znany lekarz
Przepisy na słodko

Szarlotka z budyniem

SZARLOTKA Z BUDYNIEM (NAJLEPSZY PRZEPIS – PO PROSTU SUPER, POLECAM!!!!)

Składniki:

  • ½ kg mąki,
  • szklanka cukru,
  • 20 dag masła lub margaryny,
  • ½ proszku do pieczenia (na 1/2 kg mąki),
  • 1 jajko całe i 3 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany (może być kefir lub kożuszek z mleka -  3 łyżki),
  • 1 cukier waniliowy.

Wykonanie:

Utrzeć jajka z cukrem, dodać do mąki rozdrobnionej z masłem i zagnieść ciasto.

Podzielić ciasto tak, aby na spód zostało trochę więcej. Na ciasto nałożyć masę budyniową, następnie jabłka (najlepiej część smażonych, część surowych, pokrojonych w plasterki (ok. 1 kg jabłek). Można również dodać rodzynki. Na wierzch wykładamy pozostałą część ciasta.

Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu, dodać utarte jajko z cukrem i trochę masła.

Można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę bezową z ubitych białek (do białek dodać odrobinę budyniu).

Smacznego!!!