znany lekarz
Przepisy na słodko

Sernik migdałowy

SERNIK MIGDAŁOWY (MALAKSER)

Składniki:

  • 1 kg sera białego,
  • 40 dag cukru,
  • 6 jajek,
  • 1 ziemniak gotowany,
  • kostka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • budyń śmietankowy,
  • 1 paczka migdałów,
  • parę kropli olejku migdałowego,
  • parę kropli amaretto likieru (niekoniecznie).

Wykonanie:

Do malaksera wbić żółtka, dodać cukier oraz masło i mieszać, aż do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodać pokruszony ser i ziemniak, mieszać do uzyskania jednolitej puszystej masy. Dodać mąkę, budyń i migdały (wyparzone i pokrojone), parę kropli olejku migdałowego i likieru amaretto. Masę włożyć do miski i wymieszać z ubitą pianą z białek. Piec w lekko nagrzanym piekarniku.

Smacznego!!!