ORZECH WŁOSKI (Juglans regia) – występuje w Europie i Azji. Bardzo popularny w Polsce. Lubi miejsca dobrze nasłonecznione i raczej żyzne gleby. Surowcem leczniczym są liście, owoce i łupina. Okres kwitnienia: maj, wegetacja kończy się we wrześniu. Drzewo rośnie bardzo szybko, a owoce wydaje w 3 lub 4 roku kwitnienia.
Składniki odżywcze: liście – flawonoidy, garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, olejek eteryczny, witaminy i sole mineralne, łupiny – witaminy: A, B1, B2, B3, PP, C, garbniki, kwasy organiczne, olejek eteryczny, nasiona – tłuszcze 77%, białko 21%, witaminy: A, B1, P i E, sole mineralne (żelazo i kobalt);
Właściwości lecznicze: działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, ściągające, przeciwkrwotoczne, przeciwbiegunkowe, przeciwpasożytnicze, leczy nieżyty przewodu pokarmowego, nasiona są wysokoenergetyczne, są odżywcze, wzmacniają organizm, działają mineralizująco i uzupełniają ilość witamin w organiźmie.