BORÓWKA CZERNICA (Vaccinium mirtyllus) – inne nazwy: czarna jagoda, czernica, jagodzina, borowina, to krzewinka rosnąca w naszych lasach, zwłaszcza sosnowych. Należy do roślin wrzosowatych, surowcem leczniczym są owoce i liście borówki. Dojrzałe owoce zbieramy początkiem lata. Wykorzystywane nie tylko w lecznictwie, ale również w kuchni.
Składniki odżywcze: garbniki, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy), cukry, pektyna, witaminy: C, B, PP, sole mineralne (fosfor, mangan, magnez, cynk, miedź, wapń, żelazo), olejek eteryczny, substancje gorzkie, kwasy wielofenolowe, antocyjany, saponiny;
Właściwości lecznicze: leczy biegunki i nieżyty jelit, działa przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo, przeciwpasożytniczo, odtruwająco, moczopędnie, korzystnie działa na wzrok, zwalcza bakterie w przewodzie pokarmowym, uszczelnia naczynia włosowate, leczniczo działa w przypadku nieżytu gardła i anginy.