znany lekarz
Owoce

NEKTARYNKA

NEKTARYNKA NEKTARYNKA fot. Fot Ove Tøpfer - sxchu

NEKTARYNKA - należy do rodziny brzoskwini, jest słodsza od niej, jej skórka jest gładsza, a miąższ bardziej soczysty. Najwcześniej hodowano ją w Azji Środkowej. W Polsce bardzo popularna, choć ze względu na zmienne warunki klimatyczne, jej uprawa może być zagrożona. Drzewo żyje ok. 30 lat, liście lancetowate, ząbkowane, kwiaty różowe, owoce ważą ok. 10-, 20 dag. Miąższ owoców soczysty, słodki, aromatyczny o żółtej lub pomarańczowej barwie. Owoc deserowy, przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji, ale równiez do przetworów: kompotów, soków, dżemów, galaretek, owoców konserwowych, owoców suszonych, likierów ;

Składniki odżywcze: witamina C, E, B1, B2,  beta-karoten, potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, mangan, miedź,  błonnik pokarmowy;

Właściwości lecznicze: wzmacnia odporność organizmu, dzięki zawartości żelaza pomaga w odnowie czerwonych ciałek krwi, ułatwia przemianę materii;

Ilość kalorii: w  100 g -  53 kcal.