znany lekarz
Apteka suplementy
Warzywa

MARCHEW - oczyszcza i wzmacnia

MARCHEW - oczyszcza i wzmacnia MARCHEW - oczyszcza i wzmacnia fot. @ Valentyn_Volkov - Depositphotos

MARCHEW – pochodzi z Persji, uprawiana w starożytności (Grecja i Rzym), rozpowszechniona
w wieku XV, w Polsce należy do najpowszechniej uprawianych warzyw, Jadalną częścia jest korzeń spichrzowy o barwie żółtej, blado-lub ciemnopomarańczowej, kształcie kulistym, stożkowatym lub walcowatym. Marchew jest doskonałym warzywem do przygotowywania surówek, sałatek, soków, mrożonek, przecierów, suszu;

Składniki odżywcze: witaminy B, E, K, PP, wapń, potas, magnez, fosfor, kobalt, jod, miedź, żelazo, beta-karoten, karotenoidy, błonnik, substancje siarkowe, związki azotowe (asparagina, kwas glutaminowy), olejek eteryczny, enzymy, cukry;

Właściwości lecznicze: działa wzmacniająco, oczyszczająco, przeciwanemicznie, przeciwbiegunkowo, wzmacnia wzrok, zabija bakterie i wirusy, działa moczopędnie, wspomaga pracę przewodu pokarmowego, chroni wątrobę, poprawia stan włosów, skóry i paznokci, obniża poziom cholesterolu we krwi;

Ilość kalorii: w 100 g – 24 kcal.