KOPER – pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, jest bardzo popularna rośliną, chętnie wykorzystywaną w kuchni do różnych potraw, znany jeszcze w starożytności, obecnie uprawiany prawie na całym świecie. Koper jest rośliną jednoroczną, ma malutkie, pierzaste listki, prostą, cienką łodyżkę, kwitnie w lipcu. Koper nie ma duzych wymagań glebowych, jednak nie lubi ziemi kwaśnej, Koper używany jest jako przyprawa w formie surowej i suszonej, kwitnące wierzchołki pędów dodaje się jedynie do kwaszonych ogórków.;
Składniki odżywcze: witamina C, witamina B1 i B2, prowitamina A, witamina PP, olejek eteryczny, wapń, żelazo, fosfor, cynk;
Właściwości lecznicze: bardzo dobrze wpływa na pracę przewodu pokarmowego, ma działanie przeczyszczające, ułatwia trawienie, działa moczopędnie, oczyszczająco, pobudza apetyt, przeciwdziała kolkom jelitowym u niemowląt, ma delikatne działanie uspokajające;
Ilość kalorii: w 100 g – 32 kcal.