znany lekarz
Owoce

KOKOS

KOKOS KOKOS fot. robert wetzlmayr -sxchu

KOKOS -  jest owocem palmy kokosowej, ważnej rośliny uprawnej na terenach tropikalnych. Owoc kokosa to pestkowiec, o średnicy 12-15 cm, ważący do 8 kg. Okrywa kokosu jest cienka i gładka, koloru brązowego. Bielmo, czyli biała, mięsista tkanka wyściela pestkę od środka, a w jej wnętrzu znajduje się pożywne mleko kokosowe. Młode owoce spożywane są na surowo, mleko kokosowe jest pożywnym i orzeźwiającym napojem. Popularne są wiórki i płatki kokosowe. Wysuszone bielmo, tzw. kopra, bogate w tłuszcz, służy do produkcji oleju kokosowego. Młode liście palmy kokosowej spożywane są na surowo jako warzywo (tzw. kapusta palmowa), Sok z owoców poddany fermentacji, wykorzystywany jest do produkcji wina palmowego, a po destylacji, alkoholu (tzw. arak);

Składniki odżywcze: 30% tłuszczu, 3,5% białka i 15% węglowodanów, witamina C, potas, żelazo, magnez, fosfor, cynk, kwas foliowy;

Właściwości lecznicze: reguluje czynności tarczycy, ma właściwości odrobaczające;

Ilość kalorii: w  100 g -  332 kcal (miąższ), 271 kcal (wiórki).