KIWI - pochodzi z Chin, olbrzymie plantacje znajdują się w Nowej Zelandii, uprawiane jest również w Kalifornii, Ameryce Płd., nad Morzem Śródziemnym, należy do rodziny aktinidiowate. Owoce kiwi mogą mieć kształt kulisty, owalny, wydłużony. Soczystozielony miąższ otoczony jest zielonobrązową, cienką, owłosioną, skórką. Ma smak słodko-kwaskowaty, lekko cierpki. W miąższu znajduje się dużo małych czarnych pestek. Kiwi to owoce deserowe, wykorzystuje się je do przygotowywania sałatek owocowych, koktajli, napojów alkoholowych, mrożonek, soków, przecierów, dżemów;
Składniki odżywcze: witamina C (duża ilość), witamina E, witamina B, magnez, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, duża ilość pektyny, łatwo przyswajalne cukry (fruktoza i glukoza), kwasy organiczne, glikozydy nasercowe;
Właściwości lecznicze: korzystnie wpływa na pracę serca, zapobiega niedoborom erytrocytów. Reguluje przemianę materii, leczy chroniczne zaparcia, usuwa nadmiar sodu z organizmu, wzmacnia układ odpornościowy organizmu, chroni przed infekcjami;
Ilość kalorii: w 100 g - 64 kcal.