GRUSZKA - pochodzi z Persji, popularna w starożytnej Grecji i w starożytnym Rzymie. W Polsce rośnie kilkanaście odmian, na świecie istnieje ok. 6000 odmian tego drzewa owocowego. Ze względu na porę dojrzewania, w Polsce mamy następujące odmiany: - letnie, dojrzewające w lipcu, sierpniu i we wrześniu, jesienne - trzecia dekada wrzesnia i początek października, - zimowe, połowa października. Gruszki to bardzo aromatyczne i smaczne owoce, o smaku słodkim, winnosłodkim lub kwaśnym. Owoce przeznaczone są głównie do spożycia bezpośredniego, niektóre odmiany wykorzystywane są do produkcji kompotów, owoców suszonych i nalewek;
Składniki odżywcze: witamina C, witaminy: A, B1, B6, duża ilość jodu, wapń, magnez, potas (dużo), żelazo, fosfor, beta-karoten, kwas foliowy, błonnik pokarmowy, cukry proste (fruktoza i glukoza), pektyny;
Właściwości lecznicze: dzięki pektynie wspomaga pracę jelit, działa moczopędnie, oczyszcza organizm
z toksyn, poprawia krążenie krwi, wzmacnia organizm, korzystnie wpływa na tarczycę;
Ilość kalorii: w 100 g - 58 kcal.