JAŁOWIEC POSPOLITY (Junipersus communis) – to krzew iglasty, należący do rodziny roślin cyprysowatych. Rośnie w całej Polsce, nie wymaga dobrych warunków, aby rósł, wystarczy mu gleba piaszczysta, nieużytki, miejsca zacienione, spotykany jest w borach sosnowych. Czas kwitnienia: kwiecień, maj, surowiec leczniczy: jagody jałowca. Inna nazwa: jodłowiec.
Składniki odżywcze: olejek eteryczny, flawonoidy, związki goryczkowe, żywice, kwasy organiczne, sole mineralne, witamina C;
Właściwości lecznicze: działa moczopędnie, żółciopędnie, wykrztuśnie, pomocny w leczeniu kamicy nerkowej i stanów zapalnych nerek i przewodów moczowych, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Ilość spożywanego jałowca powinna być niewielka, a zakazana jest w przypadku ciąży, wrzodów, ciężkich schorzeń wątroby i nerek.