DYNIA – pochodzi Ameryki Płd. i Środkowej, w Polsce znana od wieku XV, obecnie uprawiana jest na całym świecie, jest to roślina o łodydze leżącej lub pnącej, może osiagnąć długość do 4 m. Liście są 5-7 klapowe, kwiaty dzwonkowate, owoce duże, okragłe. Lubi gleby próchnicze, wilgoć i ciepło. Dynia służy do spożywania w formie przetworzonej jako zupa, marynata, dżem itp.;
Składniki odżywcze: witamina A, wapń, magnez, żelazo, potas (w nasionach: żelazo, cynk, selen, miedź, mangan, wapń, lecytyna, kukurbitacyny, glikozyd, fotosterole, pepenozyd, alkaloid);
Właściwości lecznicze: wzmacnia układ odpornościowy, poprawia cerę, działa dobroczynnie na skórę i układ pokarmowy, naczynia krwionośne, wskazana przy miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym, chorobach wątroby i nerek, oczyszcza organizm z toksyn, odkwasza organizm;
Ilość kalorii: w 100 g – 23 kcal.