znany lekarz
Apteka suplementy
Diety odchudzające

Dieta optymalna

Dieta optymalna Dieta optymalna fot. @ geniuslady - Depositphotos

Dieta optymalna opracowana przez polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego jest dietą wysokotłuszczową. To według jej twórcy nie tylko dieta, ale również sposób żywienia, odpowiedni dla każdego człowieka, zarówno zdrowego, jak i chorego, zapewnia zrealizowanie  wszystkich potrzeb organizmu, zarówno budulcowych jak i energetycznych. Podstawowym i głównym składnikiem jedzenia są tłuszcze, jedną trzecią ilości tłuszczów stanowią w diecie białka, a jedną drugą ilości białka stanowią węglowodany. Dieta optymalna nie wymusza czasu spożywania posiłków, ani ich ilości, organizm sam informuje, kiedy mamy poczucie głodu, a kiedy jesteśmy syci. Człowiek, stosujący dietę optymalną, nigdy nie odczuwa bardzo silnego głodu, gdyż ma zapasy w organizmie, które do tego nie dopuszczają. Na początku trzeba zaprzestać pojadania między posiłkami, żołądek, jak i inne odcinki przewodu pokarmowego muszą po trudnym procesie trawienia odpocząć, w przeciwnym razie narażamy je na niestrawności i inne schorzenia.
W żywieniu optymalnym najważniejsze jest co jemy, a są to produkty pochodzenia zwierzęcego i to takie, które zawierają dużo tłuszczu. Tłuszcze zwierzęce powinny być jedynym, istotnym źródłem energii dla człowieka, mają one nie tylko wysoką wartość kaloryczną, ale także najwyższą wartość biologiczną, gdyż zawierają całe kompleksy enzymów, witamin i substancji mineralnych. Nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie nigdy nie powstaje z tłuszczu zjedzonego w pokarmie. Tłuszcz bez węglowodanów nie będzie odkładał się
w naszym organizmie, nie pozwala na to metabolizm. Odkłada się tylko wtedy, gdy jest wytworzony
z węglowodanów. Spożywany w dużych ilościach, ale zgodnie z zasadami diety optymalnej, nie tylko nie tuczy, ale powoduje szybkie spalanie nadmiaru własnych tłuszczów i znaczne chudnięcie. Ważne jest, aby zachować proporcje pomiędzy spożywanymi tłuszczami, białkiem i węglowodanami, których organizm również potrzebuje.

Pierwsza grupa zalecanych produktów to jajka, a szczególnie żółtka, które zawierają tłuszcz o wysokiej wartości biologicznej oraz ważny aminokwas cholinę. Drugą grupę produktów tej diety stanowią produkty mleczne, im bardziej tłuste, tym lepsze, a więc masło, sery białe i żółte, tłuste mleko.  Do trzeciej grupy należy mięso, szczególnie wskazane są podroby oraz mięso wieprzowe, wszystkie chude mięsa muszą być wzbogacone dodatkowo przez tłuszcz.

 Dr Kwaśniewski dzieli produkty spożywcze na trzy grupy:

Produkty zalecane to:

  1. Tłuszcze zwierzęce – smalec, słonina, boczek, masło, sadło, smalec gęsi;
  2. Jajka kurze;
  3. Wszystkie rodzaje serów – lepsze tłuste;
  4. Tłuste śmietany;
  5. Każde mięso, szczególnie tłuste;
  6. Podroby;
  7. Galarety podrobowe i mięsne;
  8. Tłuste wywary i rosoły;
  9. Wszystkie wędliny, także salcesony, pasztety, kaszanki;
  10. Drób, najlepiej tłusty, gęsi, tuczone kurczaki;
  11. Ryby tłuste smażone na smalcu i konserwy rybne w oleju;

Produkty dopuszczone do spożycia, ale w niewielkich ilościach, ze względu na ich mniejsza wartość:

  1. Tłuszcze roślinne – margaryna, oliwa, olej słonecznikowy;
  2. Mleko – jak najtłustsze;
  3. Warzywa o możliwie małej zawartości węglowodanów, przyrządzane z dodatkiem tłuszczu (np. fasolka szparagowa polana masłem lub pieczarki duszone na maśle);
  4. Ziemniaki (1 ziemniak dziennie z tłuszczem, mogą być frytki);
  5. Owoce jagodowe, mało słodkie, najlepiej jako składnik tłustych deserów;
  6. Orzechy, migdały, wiórki kokosowe, ziarno słonecznika;
  7. Kawa, herbata, majonez  i dodatki smakowe, niesłodkie, nie zawierające mąki zbożowej i ziemniaczanej;

Produkty niejadalne to:

  1. Cukier i wszelkie słodycze;
  2. Miód;
  3. Przetwory owocowe, takie jak dżemy, kompoty, powidła;
  4. Ryż i kasze;
  5. Chleb i wszelkie inne pieczywo;
  6. Wszelkie potrawy mączne;
  7. Warzywa i owoce poza wymienionymi, im słodsze tym gorsze;
  8. Mąka ziemniaczana i zbożowa, a także budynie, kisiele i inne koncentraty spożywcze z mąki;
  9. Ziarno grochu i fasoli;
  10. Wszelkie płyny i napoje słodzone;
  11. Wszelkie produkty pochodzenia roślinnego, zawierające cukier;
  12. Sól od momentu, gdy przestanie smakować.

Przy stosowaniu tej diety należy zachować ostrożność, przy dłuższym stosowaniu może być szkodliwa, ze względu na duże ryzyko zaburzeń metabolicznych, nie można więc uznać jej za bezpieczną dla wszystkich. Bez długotrwałych badań u osób stosujących tę dietę, nie można jednoznacznie stwierdzić, że dieta wysokotłuszczowa jest dietą optymalną dla każdego.