Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George Oshawa i opiera się na zasadach starożytnej chińskiej medycyny, dążącej do całkowitej harmonii z naturą .
Cała żywność została podzielona na dwie grupy:
Równowaga pomiędzy Yin i Yang to idealny stan dla pełnego zdrowia. Należy spożywać takie produkty, które zachowują proporcje obydwu pierwiastków. Zadaniem diety makrobiotycznej jest więc bilansowanie Yin i Yang poprzez unikanie pokarmów "ekstremalnych’’ na rzecz produktów neutralnych. Makrobiotyka w założeniu zawiera mało tłuszczu a dużo złożonych węglowodanów, jest bogata w błonnik, witaminy, składniki mineralne
i pierwiastki śladowe. Ważnym etapem przygotowania posiłków jest odpowiedni sposób gotowania, który zmienia energię potrawy.
Produkty dozwolone w diecie makrobiotycznej:
W niewielkiej ilości można jeść:
Nie zaleca się spożywania:
Stosowanie diety makrobiotycznej wiąże się z wieloma czynnikami, powinna być dostosowana bardzo indywidualnie, uwzględniać stan zdrowia, wiek, aktywność fizyczną i zawodową, a nawet pory roku, można się rozgrzać lub ochłodzić, spożywając odpowiednie produkty z grupy Yang lub Yin.
Polecany produkt |
Gomasio Plus oparte o ziarna sezamu |