Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez Michaela Montignaca, który prowadził badania nad związkiem żywienia z ryzykiem zachorowalności na cukrzycę i wpływem żywienia na sposób jej leczenia. Dieta zakłada, że przyczyną zwiększenia masy ciała jest nadmiar węglowodanów
w produktach spożywczych. Istotne znaczenie ma tzw. indeks glikemiczny (IG), który pokazuje, o jaką wartość podniesie się poziom glukozy we krwi po spożyciu danego posiłku. Dzieli on produkty na „dobre”, czyli o małym IG i „złe”, o dużym.
Do produktów o małym indeksie glikemiczny zaliczamy:
Produkty o dużym indeksie glikemicznym, to:
Produkty o dużym indeksie glikemiczny powodują zwiększone stężenie glukozy we krwi, co zwiększa łaknienie
i prowadzi do nadwagi.
Przy ustalaniu diety wykorzystuje się tabele, które zawierają obliczone wartości IG dla poszczególnych produktów.
Śniadanie powinno składać się z produktów węglowodanowych o IG 35 lub mniejszym, z ograniczoną ilością białka, obiad powinien być bogatobiałkowy i bogatotłuszczowy, a kolacja węglowodanowo-białkowa, albo białkowo-tłuszczowa.
Podczas stosowania diety należy przestrzegać następujących zasad:
Dieta ta nie wymaga zmniejszania i ograniczania ilości spożywanych produktów, wymaga jedynie odpowiedniego komponowania posiłków z bogatej grupy produktów, zawierających niski IG.