CZOSNEK – pochodzi z Azji Mniejszej, znany od zarania dziejów. Rośnie na dziko (w strefie umiarkowanej) lub jest uprawiany. Na świecie występuje ok. 700 gatunków czosnku. Częścia jadalną czosnku jest cebula, zwana główką, składająca się z pojedynczych ząbków. Czosnek wykorzystywany jest głównie jako przyprawa w postaci surowej, suszonej, marynowanej. Ma zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym ze względu na walory zdrowotne. Sadzony wiosną, zbiera się go w sierpniu, sadzony jesienią, zbiera się na ogół w lipcu. Dobrze znosi przechowywanie;
Składniki odżywcze: 33% węglowodany, 6,5% białko, witaminy: C, B1, B2, A, potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk, siarka (ajoen, alliina, skorydynina A i B, triglikozydy, dwusiarczka i trójsiarczki allilowe i metylowe), garlicyna, selen, german;
Właściwości lecznicze: jest naturalnym antybiotykiem, ma działanie antynowotworowe, przeciwzakrzepowe, przeciwirusowe, obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, pomocny w chorobach reumatycznych, zmniejsza przekrwienie żołądka;
Ilość kalorii: w 100 g –kcal.