znany lekarz
Apteka suplementy
Owoce

ARBUZ - soczysty i zdrowy

ARBUZ - soczysty i zdrowy ARBUZ - soczysty i zdrowy fot. © Elena Schweitzer - Fotoliacom

ARBUZ – inaczej kawon, z rodziny dyniowatych, spokrewniony z ogórkiem, dynią i melonem, pochodzi z Afryki Płd. i Indii. Uprawa w klimacie umiarkowanym, na otwartej przestrzeni jest właściwie niemożliwa, wymaga wykorzystania tuneli foliowych lub szklarni, choć w takich warunkach wyhodowana roślina nigdy nie dorówna tym, które mogą się cieszyć ciepłem promieni słonecznych. Poza tym arbuz jest nie tylko ciepłolubny, lecz również ma duże wymagania glebowe. To roślina jednoroczna osiągająca długość do ok. 2 m. Owoc o kształcie kulistym lub podłużnym ma różną wielkość i wagę, od 05 kg do ponad 20 kg. Miąższ jest bardzo miękki, soczysty, słodki, o barwie jasnoczerwonej lub czerwonej. Otacza go gruba zielona łupina. Arbuzy przeznaczone są do spożycia na surowo;

Składniki odżywcze: potas, wapń, żelazo, likopen, witaminy: A, C, B, PP, pektyny, cukry;

Właściwości lecznicze: likopen chroni serce przed chorobami, zalecany przy nadciśnieniu, zapobiega nowotworom, ma korzystny wpływ na cerę, zawiera dużo wody, działa orzeźwiająco i gasi pragnienie, polecany osobom chorym na nerki, zwłaszcza na kamicę nerkową i pęcherzową, świeże nasiona dyni wykorzystuje się do zwalczania pasożytów układu pokarmowego, ze względu na niską kaloryczność, arbuzy pocelane są w różnych dietach odchudzajacych.

Ilość kalorii: w 100 g – 15 kcal.