AGREST należy do rodziny skalnicowate, podrodziny agrestowe, występuje w ok. 50 gatunkach. Owoce agrestu, w zależności o odmiany mają barwę białą, żółtą, zieloną lub czerwoną, a kształt kulisty, owalny lub jajowaty. Miąższ jest soczysty, skórka cieniutka, pokryta owłosieniem lub szczecinką. Występują odmiany wczesne, które dojrzewają pod koniec czerwca, odmiana średnio wczesna owocuje w połowie lipca, a późna wydaje owoce pod koniec lipca. Agrest spożywany jest na surowo, jest doskonały również na przetwory: kompoty, dżemy, galaretki, mrożonki i wina.
Składniki odżywcze: wit. C (do 50 mg w 100 g), cukry (fruktoza i glukoza), błonnik, peltyny, składniki mineralne (potas, fosfor, magnez i żelazo), kwasy organiczne (najwięcej kwasu cytrynowego).
Właściwości lecznicze: działa moczopędnie, przez co ma właściwości oczyszczające, pobudza trawienie, działa żółciopędnie, dobrze wpływa na wątrobę;
Ilość kalorii: w 100 g – 60 kcal.