SOJA – pochodzi z Azji (Chiny, Japonia, Indie). W Europie (Francja) soja pojawiła się w XVIII w. Jest rośliną jednoroczną. Owocami są strąki, zawierające po kilka nasion. Należy zarówno do roślin białkowych jak
i oleistych. Z soi wytwarza się kasze, mąkę, mleko sojowe, sery sojowe, olej sojowy.
Składniki odżywcze: białko (aminokwasy, głównie glicyna i arginina), glikozydy (np. genisteina), witaminy: B1, B2, PP, potas, fosfor, magnez, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe;
Właściwości lecznicze: aminokwasy egzogenne obniżają poziom cukru we krwi, chronią przed cukrzycą, genisteina jest silnym przeciwutleniaczem, który opóźnia starzenie i blokuje enzymy odpowiedzialne za rozwój nowotworów, genisteina chroni naczynia tętnicze przed miażdżycą, białko sojowe obniża cholesterol.