SIEMIĘ LNIANE – len zwyczajny (linum ustitatissimum) pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego, uprawiany w krajach klimatu umiarkowanego, również w Polsce.
Składniki odżywcze: duża ilość białka, witaminy: B3, E, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, kwasy organiczne;
Właściwości lecznicze: działa leczniczo na układ pokarmowy, zapobiega zaparciom i wzdęciom, ma właściwości oczyszczające, osłaniające, usuwa z jelit toksyczne resztki pokarmowe, regeneruje błony śluzowe, obniża poziom złego cholesterolu, podawany jest w stanach zapalnych układu trawiennego
i oddechowego, leczy nadkwaśność, wrzody żoładka, suchy kaszel, wzmacnia wątrobę. Najlepiej zemleć ziarna lnu tuż przed spożyciem, zmielone szybko się utlenia i traci swoje właściwości.
Polecany produkt |
Gomasio Plus oparte o siemię lniane |