znany lekarz
Nasiona

SIEMIĘ LNIANE

SIEMIĘ LNIANE SIEMIĘ LNIANE fot. enUserBdevel - Creative Commons Attribution-Sharealike 25

SIEMIĘ LNIANE – len zwyczajny (linum ustitatissimum) pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego, uprawiany w krajach klimatu umiarkowanego, również w Polsce.

Składniki odżywcze: duża ilość białka, witaminy: B3, E, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, kwasy organiczne;

Właściwości lecznicze: działa leczniczo na układ pokarmowy, zapobiega zaparciom i wzdęciom, ma właściwości oczyszczające, osłaniające, usuwa z jelit toksyczne resztki pokarmowe, regeneruje błony śluzowe, obniża poziom złego cholesterolu, podawany jest w stanach zapalnych układu trawiennego
i oddechowego, leczy nadkwaśność, wrzody żoładka, suchy kaszel, wzmacnia wątrobę. Najlepiej zemleć ziarna lnu tuż przed spożyciem, zmielone szybko się utlenia i traci swoje właściwości.


Polecany produkt
Gomasio
Gomasio Plus oparte o siemię lniane