znany lekarz
Żywienie

Pomidory - Cudowne

Pomidory - Cudowne Pomidory - Cudowne

Kojarzą się ze słodką Italią, z latem, plażą, zawsze jednak kojarzą się dobrze, bo są dobre dla nas wyjątkowo. Włoskie słowo pomodoro to nic innego jak złote jabłko. Jabłko występuje również w nazwie francuskiej – pomne d’amour, czyli nie jakieś tam zwykłe, tylko jabłko miłości.

Wydaje się, że w Europie znane od zawsze, a to nieprawda. Przywędrowały z Ameryki Południowej, przywiezione przez Hiszpanów (chwała im za to po wszech czasy). Początkowo hodowane jedynie jako roślina ozdobna i dopiero w wieku XIX spożywane.

Spożywanie pomidora rozpoczęło się we Włoszech i tak stał się on jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych wynalazków natury. Przez większość kojarzona z ogromną ilością potasu (to prawda), należy jednak dodać, że znakomicie przyswajalnego w tej formie. Bombę potasową zapewnia w formie naturalnego przecieru (nie mylić z ketchupem-proszę!) 1160 mg i tu jest rekordzistą absolutnym. Nauczcie się proszę sami robić przecier (u nas przepis oczywiście) lub kupujcie go u sprawdzonych producentów. Nauczcie się robić to cudo powtarzam, zamiast bezmyślnie podlewać wszystko ketchupem, bo wierzcie mi, że zapomnicie o tym ostatnim i to nie tylko z powodów zdrowotnych. Potas właśnie wraz z sodem reguluje równowagę wodną organizmu oraz ma wielki wpływ na odpowiednią pracę serca. I tu rzecz zdumiewająca! Sam pomidor surowy sodu posiada nie za wiele – ok. 15 mg, natomiast w formie przecieru jest prawdziwą bombą sodową – 590 mg. Powtarzam!!! – kochajcie przecier i róbcie go sami, kupujcie też dobry przecier, kochani! Potas zapobiega stresowi, dostarcza tlen do mózgu, reguluje ciśnienie krwi, oczyszcza organizm ze złogów. Szczególnie zalecany osobom spożywającym nadmierne ilości alkoholu, kawy (fatalnie wpływa na stan potasu w organizmie), cukru w różnej postaci. Tracimy go również podczas biegunek, jak również zażywając leki moczopędne oraz co bardzo istotne podczas diety wykluczającej węglowodany.

Odrębnym tematem są likopeny, które w wielkich ilościach posiadają czerwone dojrzałe pomidory. I tu uwaga! Najwięcej znajdziecie ich w dobrym przecierze. Naukowcy prześcigają się w odkryciach nad dobroczynnym ich wpływem, zwłaszcza w profilaktyce przeciwrakowej. Udowodniono, że likopeny niszczą wolne rodniki dwukrotnie silniej niż beta-karoten. Co istotne, podczas obróbki cieplnej nie tracą właściwości, jednak przyswajane są przez organizm wraz z tłuszczami, oczywiście mam na myśli oleje roślinne, oliwę z oliwek w roli głównej. I tu odkrywamy potęgę i mądrość kuchni śródziemnomorskiej po raz kolejny. Najnowsze badania na piedestale stawiają pomidory (przecier wraz z oliwą) jako środek odchudzający. Na dodatek na czynniki odchudzające wpływa zawartość kwasów owocowych takich jak kwas jabłkowy. Poza tym pomidory posiadają błonnik, są bogate w beta-karoten, witaminy z grupy B, szczególnie B1, B2, oraz duże ilości witaminy C. Posiadają także witaminy H, E i K.

Za smak pomidorów odpowiada prawie 400 związków! Badania wykazały szczególnie korzystny wpływ profilaktyki związanej ze spożywaniem pomidorów na raka prostaty oraz raka przewodu pokarmowego. Znajdziecie u nas niezliczoną ilość przepisów z pomidorami w roli głównej, jako aktorów drugoplanowych oraz statystów. Oczywiście będzie też przepis na domowy przecier (wiem, że przynudzam), ale chcemy, abyście byli zdrowi, szczęśliwi i piękni. A jedząc pomidory i przecier, czyli jabłko miłości i jego przetartą formę, którą pozwolę sobie nazwać miłością dojrzałą, tacy będziecie właśnie.