znany lekarz
Żywienie

Pieprz - król wszystkich przypraw

Pieprz - król wszystkich przypraw Pieprz - król wszystkich przypraw fot. miholz sxc hu

Pieprz (Piper L.) jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Rodzina pieprzowatych obejmuje około 700 gatunków krzewów lub niewysokich drzew, rosnących w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Tylko w jednym miejscu na świecie roślina ta występowała w stanie dzikim – w zachodniej części Indii. Tutaj również zaczęła się jej uprawa i stąd przywędrowała na inne kontynenty. W Europie pieprz pojawił się w VI-V w. p.n.e. Należał wówczas do najbardziej cenionych przypraw, której cenę porównywano do wartości metali szlachetnych. Przez wieki pieprz był towarem dominującym. Przyprawa ta znana była starożytnym Rzymianom i Grekom i to nie tylko jako środek dodający pikanterii potrawom, lecz również posiadający właściwości lecznicze. Kwiaty drobne, zebrane w kwiatostany, liście ciemnozielone, lancetowate lub sercowate, owoce to pestkowe lub jagody.

Właściwości lecznicze pieprzu

Podstawowym składnikiem chemicznym jest kapsaicyna, która rozszerza naczynia włosowate, pobudza układ krążenia, rozgrzewa zimne stopy i dłonie, pobudza produkcję endorfin. Kapsaicyny mają także silne działanie przeciwbakteryjne. Pieprz jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym, a także uśmierzającym ból; skutecznie niweluje nerwobóle i bóle stawowe. Ma właściwości wykrztuśne, moczopędne, rozgrzewające i napotne. Usuwa toksyny z organizmu, rozrzedza śluz oskrzelowy i ułatwia jego wydalanie, poprawia trawienie, leczy niestrawności, wzmacnia apetyt, chroni przed pasożytami oraz zatruciami pokarmowymi. Pieprz zawiera również piperynę – alkaloid, działający podobnie do morfiny, który nadaje przyprawie ostry smak. Pozostałe składniki: enzymy, żywice, skrobia, tłuszcze i cukry. Olejek pieprzowy przynosi ulgę obolałym mięśniom. Płukanki z pieprzu leczą chore gardło, rany i