znany lekarz
Żywienie

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy Nietolerancja laktozy fot. Ale Paiva sxchu

U niektórych osób po spożyciu mleka lub innych produktów mlecznych występują bardzo przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego: nudności, wzdęcia, kolki jelitowe, biegunki. Pierwsze objawy pojawiają się po godzinie od spożycia mlecznego produktu. U pewnych osób spożycie już niewielkiej ilości mleka wywołuje silne objawy nietolerancji. Inni odczuwają dolegliwości po spożyciu dużej ilości mleka czy produktów mlecznych. U osób z  takimi dolegliwościami występuje niewystarczająca ilość enzymu laktazy, który powinien strawić laktozę – cukier zawarty w mleku. Nie strawiona laktoza nie ulega przemianie w glukozę i zalega w jelicie, gdzie absorbuje duże ilości wody, a bakterie jelitowe wytwarzają, poprzez fermentację laktozy, gazy. Produkcja laktazy zmniejsza się już w wieku poniemowlęcym. Zdarza się, chociaż rzadko, wrodzona nietolerancja laktozy, ale do zbadania tego przypadku konieczne jest przeprowadzenie biopsji jelita cienkiego. U wielu osób dorosłych nietolerancja laktozy objawia się dodatkowo zaflegmieniem organizmu. Aby przekonać się, czy faktycznie cierpimy na nietolerancję laktozy, powinniśmy przynajmniej na kilka dni wykluczyć z diety produkty mleczne. Można wykonać specjalistyczne badania diagnostyczne. Jedno z nich polega na tym, że pacjent otrzymuje doustnie pewną ilość laktozy, a następnie w pewnych odstępach czasu pobierana jest od niego krew i mierzone jest stężenie glukozy. W przypadku nietolerancji, stężenie glukozy we krwi jest niższe niż powinno być, a więc świadczy to o tym, że badana osoba cierpi na brak laktazy. Osoby zmagające się z nietolerancją laktozy zazwyczaj wykluczają lub ograniczają spożycie mleka. Warto tutaj zaznaczyć, że niektóre produkty jak kefir, maślanka, kwaśne mleko, jogurty z żywymi kulturami bakterii, dojrzewające sery mają zdecydowanie niższy poziom laktozy. Do wyboru pozostaje również mleko sojowe. Osoby pozbawione możliwości picia mleka, powinny dbać o uzupełnienie wapnia, spożywając produkty, zawierające ten bardzo ważny mikroelement. Głównym źródłem wapnia, chroniącym nas między innymi przed osteoporozą są: zielone warzywa, warzywa strączkowe, sardynki, twaróg sojowy czyli tofu.