MIAŻDŻYCA – to choroba tętnic, polegająca na odkładaniu się w nich lipidów, wielocukrów, włóknika, soli wapnia i przez to zwężenia światła naczynia. Choroba ta długo nie daje żadnych objawów, w tym czaie tworzą się w tętnicy blaszki miażdżycowe, które mogą całkowicie zamknąć światło naczynia. Doprowadza to do zawału serca, udaru mózgu, martwicy kończyny dolnej.
Przyczyny miażdżycy: złe odżywianie, spożywanie dużych ilości tłuszczów zwierzęcych, produktów zawierających cholesterol, słodyczy, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, choroby takie jak: cukrzyca, niewydolność nerek, nadciśnienie krwi, uwarunkowania genetyczne.
Zapobieganie miażdżycy: dbanie o właściwa dietę, osoby otyłe powinny stosować dietę niskoenergetyczną. Tłuszcze zwierzęce należy zastępować roślinnymi, ograniczać produkty bogate w cholesterol jak: żółtka jaj, ser żółty, podroby, rezygnować ze spożycia cukrów rafinowanych i soli kuchennej. Należy spożywać dużo warzyw, owoców, produktów zbożowych, tylko ciemne pieczywo. Istotną rolę spełnia aktywność fizyczna i rezygnacja z palenia papierosów.