Marchew towarzyszy nam w kuchennych podbojach niemal codziennie. Trudno wyobrazić sobie przygotowanie zupy, sosu czy surówki bez dodatku marchwi. To niskokaloryczne warzywo (w 100 g – 21 kcal) zawiera bardzo dużą ilość beta-karotenu, który dobroczynnie działa na śluzówkę, skórę i oczy. Wspomaga również serce i układ krążenia, leczy biegunkę u niemowląt, chroni organizm przed nowotworami. Jedna marchewka (średniej wielkości) dostarcza dzienną dawkę beta-karotenu, który przetwarzany jest w witaminę A. Najlepiej przyswajalny beta-karoten pochodzi z marchwi ugotowanej. Na dodatek dużo więcej beta-karotenu znajduje się w marchwi starszej, ciemniejszej niż w młodych marchewkach. Marchew leczniczo działa na wątrobę, wspomaga jej funkcjonowanie. Zaleca się picie soku ze świeżej marchwi, który pobudza pracę tego organu i łagodzi objawy żółtaczki. Zobojętnia również nadmiar kwasów w organizmie, reguluje przemianę materii, leczy zaparcia, wspomaga układ odpornościowy, chroni przed rozwojem zaćmy i zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Liczne badania potwierdzają, że spożycie dużych ilości marchwi chroni przed zachorowalnością na raka płuc i piersi. Marchew chroni również przed promieniowaniem ultrafioletowym, zapobiega powstawaniu zmarszczek i przedwczesnemu starzeniu się skóry. Zawarte w marchwi duże ilości witamin C i E pomagają w leczeniu schorzeń arterii i umożliwiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych. Obecność kwasu foliowego oraz witamin z grupy B wzmacnia układ nerwowy i wspomaga metabolizm komórek. Marchewka zawiera dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego należy ją spożywać z niewielką ilością np. oliwy z oliwek.
Aby marchew spożywana przez nas była nie tylko smacznym warzywem, ale również skutecznym naturalnym środkiem leczniczym, należy zadbać o to, aby pochodziła z upraw bezpiecznych. Wysoka zawartość toksycznych pestycydów w marchwi może przynieść znacznie więcej strat niż korzyści dla zdrowia.